Care este diferenta intre a economisi si a investi?

Stii care este diferenta intre a economisi si a investi? Economisesti atunci cand pui deoparte periodic o anumita suma de bani din veniturile tale cu un anumit scop (pentru situatii neprevazute, pentru o vacanta, pentru o masina, pentru studiile unui copil, etc.). Investesti atunci cand iti plasezi economiile in diferite instrumente financiare: depozite; obligatiuni; fonduri de investitii; actiuni; etc. Mai jos, vom explica aceasta diferenta folosind si cifre.

O persoana care economiseste lunar 100 RON va ajunge la o valoare a portofoliului de 6.000 RON in 5 ani; de 12.000 RON in 10 ani; 19.200 RON in 15 ani si 24.000 RON in 20 de ani.

O persoana care economiseste si investeste lunar 100 RON – sa spunem ca rata de castig a fost de 2.5% / an pe toata perioada – va ajunge la o valoare a portofoliului de 6.380 RON in 5 ani; 13.598 RON in 10 ani; 23.256 RON in 15 ani si 30.654 RON in 20 de ani.

Avand in vedere cele de mai sus, vrei doar sa economisesti? Sau sa economisesti si sa investesti? Sau vrei sa economisesti mai mult pentru scopul propus, doar pentru ca nu vrei sa aloci putin timp si sa te ocupi de banii tai?

Intra aici http://www.smartfin.ro/investeste-smart  si afla ce avantaje ai daca iti investesti bani si nu ii lasi pur si simplu sa se adune intr-un cont curent. Afla si ce avantaje ai daca nu amani mereu pe maine sa incepi sa economisesti! Este adevarat ca, in functie de tipul fondului de investitii, exista o volatilitate a pretului (ii zicem VUAN) unei unitati de fond. Aceasta poate fi mai mare sau mai mica. Totusi, lucrurile bune nu se intampla dupa o singura zi si recomandam sa ai rabdare mai mult timp ca investitor intr-un fond. De asemenea, alege un fond pe masura riscului pe care doresti sa ti-l asumi! Poti face asta pe smartfin aici – http://www.smartfin.ro/fonduri .

De ce fonduri de investitii? Pentru ca fondurile de investitii investesc diversificat in diferite instrumente financiare, mai eficient decat daca s-ar face acest lucru in mod individual. In plus, ai de unde alege. Exista fonduri de obligatiuni, actiuni, diversificate (care la randul lor ofera diferite strategii), etc. La finalul lunii mai 2019, cele 93 de fonduri de investitii locale investeau in medie 53,7% in instrumente cu venit fix, 28,4% in actiuni, 19,1% in alte fonduri de investitii, restul fiind plasat in alte active. Investind intr-un fond de investitii economisesti foarte mult timp pe care l-ai petrece pentru a face propriile analize legate de instrumentele financiare, dar si timp administrativ / cu drumurile pentru a completa documente si deschide conturi. Pentru a investi intr-un fond este necesar la inceput doar un drum cu buletinul la banca. Nu cred ca mai exista sucursala bancara care sa nu vanda si fonduri de investitii in Romania. Este posibil deci sa poti investi in fonduri chiar de la banca la care ai deschis un cont curent si detii un card. O varianta este sa incepi cu sume mai mici pentru a te familiariza cu fondurile de investitii.

Pe SmartFin iti oferim posibilitatea de a alege fonduri de investitii. Utilizeaza aceasta optiune pentru a selecta fonduri de investitii potrivite tie – http://www.smartfin.ro/fonduri , apoi intra pe profilul fondului ales si afla mai multe despre el sau cum poti investi efectiv. Afla cum functioneaza un fond de investitii aici  – http://www.smartfin.ro/faq .

Abonare la rapoartele lunare Smartfin