Afla ce inseamna sa economisesti si sa investesti smart!

Il stii pe Stefan? Dar pe Maria, Tudor si Ioana?

Stefan are 25 de ani si este aflat la inceput de drum in viata. El incepe sa economiseasca lunar, castigand echivalentul unui salariu mediu pe economie (2.720 RON net / luna in octombrie 2018) si economiseste lunar 10% din acesta. Salariul lui creste treptat, si anume cu: 3% / an in primii 10 ani, 2% / an in urmatorii 10 ani si 1% / an in urmatorii 10 ani, urmand ca apoi salariul sa ii ramana constant. Stefan economiseste pana la varsta de 65 de ani. In medie, investitiile lui ii aduc o performanta de 2,5% /an.

Cifrele luate in calcul sunt orientative, scopul final fiind acela de a arata ce inseamna sa economisesti din timp si in mod organiat si care este diferenta intre a tine banii intr-un cont curent si ai investi efectiv. De asemenea, ratele utilizate sunt rate ajustate pentru inflatie sau reale.

Stefan reuseste sa ajunga la 65 de ani cu un portofoliu de 174 mii lei. Acesta alege sa foloseasca banii lunar, obtinand astfel dupa varsta de pensionare un venit lunar (anuitate) de 781 lei / luna timp de 25 de ani. Tine cont ca, dupa varsta de 65 de ani portofoliul lui Stefan va scade pe masura ce Stefan va retrage un venit lunar, insa suma ramasa va continua sa creasca cu un randament anual real de 2,5%. Este estimat sa ajunga la valoarea de 0 RON dupa 25 de ani de la pensionare.

Daca Stefan nu ar fi investit banii respectivi, atunci ar fi ajuns la 65 de ani cu un portofoliu de 104 mii lei, care i-ar fi adus un venit lunar timp de 25 de ani de 349 lei / luna. Cu alte cuvinte, diferenta dintre “a tine banii la saltea” si a investi economiile i-a adus lui Stefan un venit lunar dublu. Afla detaliile aici – http://www.smartfin.ro/investeste-smart .

Maria (35 ani), Tudor (45 ani) si Ioana (55 ani) s-au gandit mai tarziu ca ar fi nevoie sa economiseaca si sa investeasca. Prin urmare, si efortul lor va fi pe masura. Pentru a ajunge la aceeasi valoare a portofoliului la varsta de 65 de ani, economisind 10% din salariul lunar si in aceleasi conditii ca Stefan, Maria ar trebui sa inceapa sa economiseasca si sa investeasca cu un salariu de 4.937 lei, Tudor cu un salariu de 9.320 lei, iar Ioana de la 20.850 lei!!

Pentru fiecare 100 lei economisiti si investiti lunar de Stefan incepand cu varsta de 25 de ani, acesta va ajunge la 65 de ani la un portofoliu de 1,5 ori mai mare decat cel al Mariei, care a inceput sa economiseasca cei 100 lei lunar la 35 de ani, de 2,6 lei mai mare decat Tudor care a inceput sa economiseasca de la 45 de ani, de 5,6 ori mai mare decat Ioana care a inceput sa economiseasca cei 100 lei lunar la varsta de 55 ani. Afla detaliile aici – http://www.smartfin.ro/investeste-smart .

Pe SmartFin te ajutam sa afli mai multe si sa iti alegi fonduri de investitii. Poti face selectii si compara fonduri de investitii folosi aceasta optiune http://www.smartfin.ro/fonduri .

Daca vrei sa stii mai multe despre functionalitatea fondurilor de investitii, poti afla aici http://www.smartfin.ro/faq .

 

Abonare la rapoartele lunare Smartfin