Stiai care este structura pietei fondurilor de investitii din Romania?

Stii cum erau impartite cele 21.92 mld lei active totale nete, atat cat cumulau fondurile de investitii locale la sfarsitul lunii mai 2019? Structura arata cumva profilul investitional al investitorilor din fondurile de investitii locale si apetitul acestora pentru diferite strategii si risc.

Fondurile de obligatiuni sunt preferatele investitorilor in fonduri romanesti cu 10,74 mld ron active sau 49% din total.

O valoare surprinzatoare avem in categoria “alte fonduri”,  si anume 8,13 mld lei sau 37% din toata piata de fonduri de investitii. Ce avem in categoria alte fonduri? Fonduri cu o strategie de investitii aparte sau fonduri cu strategie de investitii mai flexibila comparativ cu cele incadrate in celelalte categorii.

Fondurile de actiuni, in ciuda performantelor obtinute pe termen lung, reprezinta doar 1,27 mld ron sau 6% din totalul pietei daca luam in calcul valoare activului total net.

Iata si care sunt investitiile fondurilor de investitii din Romania luate in ansamblu. Cel mai mult investesc in titluri de stat (33%), obligatiuni (28%) si depozite (28%). O pondere mica o au investita si in actiuni (8%).

Bineinteles, imaginea de mai sus este una de ansamblu. Poti afla mai multe despre fonduri de investitii accesand http://www.smartfin.ro/fonduri, facand propria selectie de fonduri de investitii sau accesand direct profilul unui fond. Pentru a afla mai multe despre cum functioneaza un fond de investitii, acceseaza http://www.smartfin.ro/faq .

Abonare la rapoartele lunare Smartfin