Resurse Fonduri de Investitii

Ghidul complet de investitii in fonduri – afla tot ceea ce trebuie sa stii ca sa poti castiga si tu bani din fonduri de investitii. Fa click pe oricare din intrebarile de mai jos pentru raspunsuri detaliate. 

Ce pasi trebuie parcursi pentru a investi in fonduri de investitii?

Pasul 1 - Economiseste!

Indiferent cat de stralucit sau nu este prezentul, orice persoana ar trebui sa aibe un plan de economisire. Fie ca este vorba de obiective pe termen scurt, cum ar fi o rezerva de bani pentru zile negre sau finantarea unei vacante, sau obiective pe termen mediu si lung, cum ar fi finantarea studiilor unui copil sau surse suplimentare de venit dupa pensionare, trebuie sa faci economii!

Stabileste obiective in functie de circumstantele personale si pune din timp bani deoparte ca procent din venitul curent. Sumele puse deoparte din timp vor produce castiguri, iar la randul lor castigurile vor produce alte castiguri!

Pasul 2 - Informeaza-te!

Sa economisesti presupune intr-adevar un efort din partea ta. Ai nevoie de disciplina financiara si, posibil, sa renunti la anumite lucruri curente pentru un beneficiu mai mare in viitor.

Noi te ajutam si te informam. Utilizand platforma financiara SmartFin vei afla de ce, cum si in ce fond de investitii sa iti plasezi banii. Efortul pe care trebuie sa il faci este minim. Nu trebuie sa intri pe zeci de site-uri sau sa citesti zeci de pagini. Pe SmarFin alegi usor cu ajutorul catorva selectii.

Pasul 3 - Investeste!

Procedura de investitie in fonduri este la fel de simpla ca deschiderea unui cont de economii sau constituirea unui depozit la banca.

Dupa ce ai hotarat in ce fond de investitii sa iti plasezi banii, trebuie sa contactezi administratorul fondului sau o sucursala a grupului bancar de distributie a fondului respectiv pentru a investi. Va trebui sa ai un act de identitate la tine. Acolo vei fi preluat de un operator care iti va pune la dispozitie documentele fondului ales si care te va ajuta sa completezi formularul de adeziune in fond. Plata se poate face cash sau prin transfer bancar. Pentru rascumparari este bine sa lasi un extras bancar din care sa reiasa contul bancar personal unde doresti sa ajunga banii tai atunci cand vei decide sa dezinvestesti (sa faci rascumparari de unitati de fond). Nu iti face griji, operatorul de la ghiseu iti va oferi toate informatiile necesare despre procedura de urmat si documentele care trebuie completate.

Pentru investitiile viitoare, de obicei, este suficient sa faci doar transferul bancar; formularul de adeziune in fond este cerut doar la prima investitie. Administratorul fondului (numit si Societatea de Administrare a Investitiilor/SAI) iti va emite un document numit "extras de cont" din care va reiesi cate unitati de fond ai acumulat si valoarea unitatii de fond; practic, acest document iti arata valoarea economiilor tale plasate infond. Un astfel de document poate fi solicitat si oricand, la cerere.

Anumite SAI iti pun la dispozitie si platforme online sau posibilitatea de a investi printr-un simplu telefon. Pentru acest lucru trebuie urmate instructiunile SAI si semnat un contact la distanta cu SAI. Prin plarformele online ai posibilitatea sa iti vezi in timp real portofoliul de fonduri mutuale.

Nu este doar util, este si frumos sa fii investitor si vei fi permanent la curent cu evolutiile financiare! Trebuie doar sa iti doresti si sa faci un mimin efort de informare.

Cum castig bani din investitia intr-un fond de investitii?

Cum functioneaza un fond si ce se intampla la inceput?

Haide sa incepem cu un exemplu, ca sa intelegi mai bine cum functioneaza un fond si cum castigi bani plasand economiile in acesta. Vom lua exemplul unui fond care a atras de la mai multe persoane si companii, adica de la investitorii in fond, sume totale de 1.000.000 RON la infiintarea fondului. In schimbul sumelor plasate in fond, fiecarui investitor i se aloca un numar de "unitati de fond" (similar cu procesul prin care unui actionar la o Societate pe Actiuni i se aloca actiuni).

In exemplul nostru, administratorul fondului stabileste o valoare initiala a unitatii de fond de 10 lei. Astfel, numarul total de unitati de fond emise la infiintarea fondului a fost de 1.000.000 / 10 = 100.000. Valoarea unei unitati de fond se mai numeste si Valoare Unitara a Activului Net (VUAN).

Mai departe, fondul investeste acesti bani in diverse instrumente financiare in functie de strategia sa: actiuni listate la bursa, obligatiuni emise de companii sau administratii locale, titluri de stat, depozite bancare si alte tipuri de plasamente. In timp, valoarea acestor investitii creste, iar aceasta crestere se traduce in cresterea valorii unei unitati de fond.

Astfel, daca dupa un an de zile valoarea tuturor investitiilor fondului a crescut de la 1.000.000 la 1.070.000 lei, de exemplu, atunci valoarea unei unitati de fond a crescut si ea de la valoarea initiala de 10 lei la 1.250.000 / 100.000 = 12,50 lei (pentru simplificare, nu am tinut cont de cheltuielile fondului si am presupus ca nu au intrat investitori noi in fond si nici nu au iesit investitori din cei initiali). Daca un investitor a cumparat initial 500 de unitati de fond, platind pentru acestea 500 x 10 = 5.000 lei, atunci dupa un an de zile economiile lui vor valora 500 x 12,50 = 6.250 lei, reprezentand un castig de 6.250 - 5.000 = 1.250 lei!

Ce decizii de investitii au luat Ioana si Mihai?

Sa continuam cu un alt exemplu, mai detaliat, prezentand si cazul a doi dintre investitorii fondului, Ioana si Mihai. Ioana a investit la inceput in 100 unitati de fond (pentru care a platit 100 unitati x 10 lei/unitate = 1.000 lei), iar Mihai a investit la inceput in 150 unitati de fond (pentru care a platit 150 unitati x 10 lei/unitate = 1.500 lei).

Ce se intampla pe parcurs?

Cei 1.000.000 RON stransi de fond au fost investiti in conformitate cu obiectivele si politica de investitii asa cum au fost descrise in documentele constitutive ale fondului, si anume: 50% din sumele atrase de la investitori au fost plasate intr-un portofoliu diversificat de actiuni (respectiv 500.000 RON); 20% intr-un portofoliu diversificat de obligatiuni (respectiv 200.000 RON); si 30% intr-un portofoliu diversificat de depozite bancare (respectiv 300.000 RON).

Ce se intampla dupa 1 an?

La fel ca in exemplul anterior, sa presupunem ca timp de un an nu au existat alte operatiuni de subscriere si rascumparare, iar fondul de investitii nu a avut cheltuieli.

In exemplul nostru, dupa un an actiunile au integistrat o crestere de 10% (aducand fondului un castig de 10% x 500.000 RON = 50.000 RON), in timp ce randamentul mediu adus de instrumentele cu venit fix (portofoliul de obligatiuni si depozite) a fost de 4% [aducand fondului un castig de 4% x (200.000 RON + 300.000 RON) = 20.000 RON].

Asadar, activul total al fondului de investitii dupa un an de zile este egal cu valoarea initiala a sumelor investite de 1.000.000 RON plus castigurile de (50.000 RON + 20.000 RON), in total 1.070.000 RON. Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) sau valoarea unei unitati de fond este acum egala cu valoarea totala a activului net impartita la numarul de unitati de fond emise, si anume 1.070.000 RON / 100.000 unitati de fond emise = 10,70 RON.

Ce decizii de investitii vor lua Ioana si Mihai?

Ioana a pastrat doar investitia initiala pe parcursul primului an al fondului, in timp ce Mihai, mai econom, a hotarat sa suplimenteze investitia in fond cu inca 1.000 RON dupa primul an.

Ioana se decide sa retraga toti banii din fond dupa primul an, rascumparand cele 100 de unitati de fond detinute, si va obtine 10,70 RON/unitate x 100 unitati de fond detinute = 1.070 RON. Sa ne amintim ca initial, Ioana a investit in fond 1.000 RON. Castigul astfel obtinut de Ioana pe perioada investitiei este de 1.070 - 1.000 = 70 RON (sau 7% din investitia initiala - nu e rau deloc!).

Investitia initiala a lui Mihai in fond de 1.500 RON a crescut si ea la valoarea (VUAN de 10,70 RON x 150 unitati de fond detinute) = 1.605 RON. Castigul obtinut de Mihai este de 1.605 - 1.500 = 105 RON, adica tot 7% fata de investitia initiala. Dupa cum am scris mai sus, Mihai se decide sa suplimenteze investitia in fond cu inca 1.000 RON. Asadar, el va obtine un numar de 1.000 / 10,70 = 93,45 unitati de fond noi la momentul acestei noi investitii. Cumulat cu investitia initiala, Mihai va detine 150 + 93,45 = 243,45 unitati de fond. Numarul de unitati noi cumparate se calculeaza intotdeauna la valoarea la zi a unei unitati de investitie (care, in cazul nostru, a crescut la 10,70 RON).

Activul total al fondului se modifica si el. Numarul de unitati scade datorita retragerii Ioanei, dar creste cu investitia noua a lui Mihai, si ajunge la 100.000 - 100 + 93,45 = 99.993,45. Valoarea activului fondului ajunge la 99.993,45 unitati de fond emise x 10,70 lei/unitate de fond = 1.069.929,92 lei.

Ce este o Societate de Admnistrare a Investitiilor (SAI)?

O Societate de Administrare a Investitiilor sau SAI este o firma constituita ca societate pe actiuni al carei scop este adminsitrarea fondurilor de investitii. Practic, fondurile mutuale (pe care noi le prezetam pe acest site) nu au angajati proprii, ci sunt adminsitrate de o SAI. Aceasta poate administra unul sau mai multe fonduri de investitii, precum si portofolii individuale de investitii (portofoliul unei persoane fizice sau juridice ce cuprinde diverse instrumente financiare, fiind administrat discretionar de SAI la cererea persoanei in cauza).

SAI, prin personal specializat sau prin delegare de activitati, se ocupa atat de operatiunile implicate de administrarea fondurilor (calcul active fonduri; incasari de dividende pentru detinerile de actiuni, sau dobanzi si cupoane pentru obligatiuni si titluri de stat; raportari catre diverse institutii si catre investitori; operatiuni de subscriere si rascumparare; marketing fonduri de investitii, etc.), cat si de investitiile fondului, adica plasarea banilor stransi de acesta in vederea obtinerii de castiguri.

Activitatea SAI este rasplatita printr-un comision reprezentand cheltuiala fondului, numit comision de administrare. Cuantumul comisionului este precizat in documentele constitutive ale fondului. De obicei acesta este procentual, are o valoare relativ redusa, si se aplica la valoarea totala a activului net al fondului de investitii.

SAI este autorizata si se supune regulilor si regulamentelor Autoritatii Financiare de Supraveghere (ASF), o institutie a statului care are drept scop supravegherea si reglementarea activitatilor de investitii financiare.

Ce este un fond de investitii?

Un fond deschis de investitii (numit si fond mutual / organism de plasament colectiv in valori mobiliare sau abreviat FDI/OPCVM) este o entitate, de obicei fara personalitate juridica, care atrage si pune la comun banii mai multor persoane atat fizice, cat si juridice.

Banii stransi de la investitorii in fond sunt utilizati pentru realizarea de investitii in diferite instrumente financiare (actiuni; instrumente cu venit fix: titluri de stat, obligatiuni, depozite bancare, etc.; alte instrumente) in conformitate cu documentele constitutive care stau la baza functionarii fondului de investitii, cu scopul de a genera castiguri pentru investitorii sai.

Exista si alte tipuri de fonduri de investitii, cum ar fi fondurile inchiSe de investitii, insa acestea nu fac pentru moment scopul acestui material explicativ.

Care sunt documentele de la baza functionarii unui fond de investitii?

Documentele care stau la baza functionarii unui fond de investitii sau documentele contitutive ale unul fond de investitii sunt explicate mai jos. Parcurgerea acestora ii ajuta pe investitori sa inteleaga modul de functionare, obiectivele si politica de investitii ale unui fond, si sa ia decizii in consecinta. Acestea respecta continutul minim cerut de legislatie si sunt autorizate si / sau notificate la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) este obligata sa respecte in cel mai mic amanunt prevederile din documentele constitutive ale unui fond de investitii. Orice modificare a acestora este anuntata catre investitori. Documentele se gasesc pe website-ul Societatii de Administrare a Investitiilor (SAI) ce administreaza fondul de investitii sau pot fi puse la dispozitie pe suport hartie de catre SAI / distribuitorul fondului.

Lista documente constitutive:

Prospect de emisiune

Acesta este aprobat in prealabil de ASF, are un continut standardizat minim obligatoriu si include toate informatiile necesare unui investitor pentru a lua o decizie de investitie intr-un anumit fond de investitii.

Documentul cuprinde: informatii despre Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) si depozitarul fondului; informatii despre fond - identitate; obiective; caracteristici unitati de fond; subscriere si rascumparare; reguli de evaluare a activelor fondului; comisioane si cheltuieli fond; etc.

Informatii-cheie destinate investitorilor

Acesta este un document mai simplu, redactat intr-un limbaj mai putin tehnic, si prezinta caracteristicile esentiale ale unui fond de investitii. Documentul ii ajuta pe investitori sa inteleaga natura si riscurile unui fond de investitii si sa poata lua decizii de investitii in cunostinta de cauza. Documentul este scurt si poate fi usor de parcurs (2-4 pagini).

Documentul cuprinde obligatoriu informatii despre: identificarea fondului de investitii; obiectivele si politica de investitii; performatele anterioare; costuri si cheltuieli; profilul de risc/randament si avertizari privind riscurile.

Regulile fondului

Chiar daca este un document separat, acestea se considera parte integranta a Prospectului de Emisiune al unui fond de investitii, avand un continut minim standardizat, si prezinta informatii suplimentare despre modul de functionare al unui fond.

Ce este Depozitarul unui fond de investitii?

Fiecare fond de investitii trebuie sa aiba un "depozitar". Depozitarul unui fond de investitii este o banca autorizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a fost autorizata de ASF in calitate de depozitar de fonduri de investitii. Rolul sau este de a pastra in conditii de siguranta activele unui fond de investitii (actiuni, obligatiuni, etc), dar si sa verifice toate operatiunile pe care le efectueaza fondul in fiecare zi. Prin aceste roluri, depozitarul contribuie la cresterea nivelului de siguranta si la buna functionare a fondului de investitii. Depozitarul este ales de Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI), dar functioneaza in mod independent.

Printre verificarile efectuate de depozitar se numara: verificarea rascumpararilor (operatiuni de retragere a banilor din fond de catre investitori) si subscrierilor (operatiuni de investitie in fond); calculului valorii unitatilor de fond cu respectarea regulilor impuse prin legislatie; achitarii/primirii la timp a oricaror sume cerute/rezultate in urma investitiilor fondului; modul de calcul a veniturilor si cheltuielilor fondului; respectarii limitelor impuse investitiilor facute de fond in vederea reducerii riscurilor; etc.

Depozitarul raspunde in fata ASF si a investitorilor unui fond in cazul neindeplinirii obligatiilor sale. La randul sau, activitatea depozitarului este rasplatita printr-un comision platit de fond. Cuantumul comisionului este precizat in documentele contitutive ale fondului. De obicei acesta este procentual si se aplica la valoarea totala a activului net al fondului de investitii.

Care sunt riscurile investitiei si ce garantii exista pentru investitori?

Exista doua entitati puternice care se ocupa cu verificarea activitatii Societatilor de Administrare a Investitiilor (SAI) si a operatiunilor fondurilor administrate de acestea. In primul rand, fondurile de investitii si administratorii lor se supun reglementarilor si controlului riguros al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Asa cum Banca Nationala a Romaniei supravegheaza bancile comerciale, ASF supravegheaza domeniul fondurilor de investitii (printre altele). In al doilea rand, fiecare fond de investitii lucreaza cu o banca depozitara, asa cum am explicat mai sus. Aceasta verifica modul de calcul si calculului activului net total si al valorii unitatii de fond. Depozitarul are si rolul de a pastra in conditii de siguranta activele unui fond de investitii (banii investiti intr-un fond se transforma in active financiare). Astfel, aceste doua institutii se asigura ca fondul functioneaza in mod corect, respectand reglementarile legale.

Trebuie sa mai stii ca investitiile unui fond sunt diversificate. Astfel, un fond de investitii nu va investi doar in depozitele unei singure banci, intr-o singura actiune listata la bursa sau intr-o singura emisiune de obligatiuni, ci in mai multe din fiecare din acestea. Astfel, daca o investitie nu a adus castigul estimat initial, sau poate chiar a inregistrat o pierdere, atunci castigul celorlalte instrumente financiare din portofoliul fondului vor echilibra si compensa partial/total acest lucru. Un investitor care isi plaseaza banii singur intr-un singur instrument financiar (ca de exemplu intr-o singura actiune listate la bursa) isi asuma riscuri foarte mari - intr-o situatie adversa, cel care a plasat totul intr-un singur cos poate pierde o buna parte sau chiar toate sumele investite. Un fond de investitii reduce riscurile investitiei prin diversificare.

Investitia in fonduri de investitii nu este garantata de un fond de garantare, precum depozitele bancare. Acest lucru se intampla pentru ca valoarea investitiei intr-un fond flucteaza de la o luna la alta sau chiar de la o zi la alta, putand inregistra chiar si pierderi pe anumite perioade de timp in functie de strategia fondului. Gandeste-te ca actiunile listate la bursa pot aduce castiguri mari sau foarte mari pe termen de ani de zile, dar in unele perioade mai scurte pot creste mai putin sau pot chiar sa scada. Fondul gestioneaza cu atentie investitiile sale pentru a reduce pierderile si a maximiza castigurile pentru investitori, obiectivul fiind acela de a obtine performante peste dobanzile bancare.

Cum functioneaza un fond de investitii?

Dupa cum am vazut in exemplele de mai sus, pentru sumele de bani primite de la investitori fondul aloca (sau emite) unitati de fond. Unitatile de fond au o valoare calculata zilnic in functie de valoarea la zi a investitiilor fondului si de banii intrati/iesiti in/din fond in fiecare zi. Pretul unitatii de fond este Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) din ziua in care banii au ajuns in fond (zi lucratoare sau prima zi lucratoare).

Astfel, atunci cand cineva investeste bani noi intr-un fond, suma investita, mai putin eventualele comisioane de subscriere, este impartita la VUAN si rezulta numarul nou de unitati emise de fond pentru noua investitie. Aceasta operatiune se numeste operatiune de subscriere in fond.

Sumele de bani atrase de la investitori sunt apoi plasate in instrumente financiare in conformitate cu obiectivele si politica de investitii ale fondului de investitii. Acestea sunt precizate in detaliu in documentele care stau la baza constituirii / functionarii fondului de investitii.

Operatiunea prin care investitorul retrage sume de bani partial / total din fondul de investitii se numeste rascumparare fin fond Retragerea sumelor de bani din fondului de investitii presupune anularea partiala / totala a unitatilor de fond detinute. Aceasta operatiune va avea loc la valoarea VUAN din ziua in care este realizata rascumpararea (sau din urmatoarea zi lucratoare, daca rascumpararea are loc intr-o zi nelucratoare).

Atentie! Ai sa te intalnesti cu explicatia ca operatiunile de subscriere sau rascumparare se efectueaza la un VUAN pe care il vei afla abia a doua zi lucratoare. Acest lucru este normal. Valoarea VUAN de astazi o vei afla maine, atunci cand SAI va putea calcula aceasta valoare in functie de evolutia instrumentelor financiare si a incasarilor/platilor de astazi.

Valoarea curenta a tuturor investitiilor fondului formeaza activul total al fondului de investitii. Din activul total se scad cheltuielile fondului de investitii (cum ar fi: comisionul de administrare incasat de SAI, comisionul incasat de depozitar, etc), iar suma ramasa se numeste activul net al fondului de investitii. Valoarea activului net al fondului de investitii este impartita la numarul total de unitati de fond emise si aflate in circulatie de unde rezulta valoarea unei unitati de fond sau Valoarea Unitara a Activului Net (abreviat VUAN).

Pentru un fond deschis de investitii calculul valorii unitatii de fond se face in fiecare zi lucratoare a SAI, iar la aceasta valoare se fac operatiunile de subscrieri sau rascumparare. Astfel, vei sti in fiecare zi care este valoarea portofoliului tau de unitati de fond.

Cum sunt organizate fondurile deschise de investitii?

Un fond deschis de investitii este organizat ca o asociere civila de persoane. Acesta nu poate functiona independent ca o firma, ci isi desfasoara activitatea cu ajutorul mai multor firme. Acestea sunt: Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) - cu rol de administrare al fondului de investitii; Depozitarul - cu rol de pastrare in conditii de siguranta a activelor fondului si de verificare a operatiunilor sale; Distribuitorul - care poate fi chiar SAI si/sau o banca, si care pune la dispozitie birourile proprii pentru efectuarea operatiunilor de depunere/retragere de bani in/din fond.

Ce se intampla cu banii mei dupa ce ii plasez intr-un fond?

Sumele de bani atrase de la investitori sunt plasate in diferite instrumente financiare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni, etc.) conform obiectivelor si politicii de investitii ale fondului de investitii descrise in documentele constitutive/de functionare. O mica parte din sume sunt alocate de fond pentru diverse comisioane, reprezentand cheltuieli ale fondului de investitii (pentru servicii de administrare catre Societatea de Administrare a Investitiilor, pentru servicii de depozitare catre Depozitar, etc.). O alta mica parte din bani este pastrata in conturi curente si asigura lichiditate necesara pentru a plati sume reprezentand rascumparari catre investitorii care fac astfel de solicitari. Pentru a analiza dimensiunea cheltuielilor unui fond urmareste indicele de cost. Acesta arata costurile anuale de operare ale unui fond.

Legislatia in vigoare impune reguli de diversificare a activelor. Astfel, indiferent de strategia aleasa, un fond trebuie sa respecte anumite principii atunci cand investeste banii. De exemplu, unui fond de investitii ii este interzis sa depaseasca o expunere maxima din activul total net in actiunile unei singure companii listate. Exista multe reguli similare impuse de legislatie cu privire la diversificarea activelor.

Sumele atrase de la investitori intr-un fond pot fi investite astfel:

1. Dupa o strategie pasiva (pe structura unui indice de actiuni sau obligatiuni calculat de o bursa, de exemplu),

2. Dupa o strategie activa (plasand sumele de bani dupa o anumita strategie de investitii proprie a fondului), sau

3. o combinatie intre cele doua (plasand sumele de bani pe structura unui indice de actiuni sau obligatiuni, insa reducand si crescand anumite expuneri pe diferite actiuni / obligatiuni in functie de analizele si estimarile celui care administreaza fondul de investitii).

Ce tipuri de fonduri de investitii exista?

In functie de instrumentele financiare in care investesc si strategia aleasa fondurile pot fi clasificate in mai multe categorii. Intr-o clasificare acceptata la nivel european, in functie de structura de portofoliu (a investitiilor), cu impact direct asupra riscurilor pe care si le pot asuma dar si asupra potentialului de castig, fondurile pot fi clasificate in urmatoarele 4 mari categorii:

  • Fonduri Multi-active - fonduri care investesc banii in toate tipurile de investitii prezentate mai sus, in diverse proportii; gradul de risc al acestora este determinat de ponderea instrumentelor financiare riscante in raport cu cea a instrumentelor financiare mai putin riscante in totalul portofoliului, putand varia foarte mult de-a lungul scalei gradelor de risc. Aceste fonduri pot avea mai multe variante: defensive (care investesc maxim 35% din toti banii disponibili in actiuni, care sunt mai riscante, iar restul in instrumente cu riscuri mai mici - depozite, titluri de stat, obligatiuni); echilibrate (care investesc intre 35% si 65% in actiuni); dinamice (care au o expunere pe actiuni de peste 65%); flexibile (care au un mix de instrumente cu pondere si durata de detinere variabile, astfel incat expunerea pe actiuni poate merge intre 0% si 100%)
  • Fonduri de Obligatiuni - sunt acele fonduri care investesc cu preponderenta, adica peste 80%, in instrumente financiare cu venit fix (precum obligatiunile municipale, de stat sau corporative, in depozite bancare sau in alte instrumente financiare cu venit fix); au un grad de risc redus - chiar daca mai mare decat cel inregistrat de fondurile monetare, dar ofera de regula randamente ceva mai bune.
  • Fondurile Monetare - sunt acele fonduri care investesc cu preponderenta, adica cel putin 90% din valoarea portofoliului, in instrumente monetare (precum certificate de depozit, titluri de stat, alte instrumente de piata monetara) si depozite constituite la institutiile de credit (banci); fondurile monetare se caracterizeaza printr-un grad de risc scazut si, in general, printr-o crestere modesta, dar relativ constanta a valorii titlurilor; de asemenea, accesul la bani este foarte rapid si ieftin in termeni de taxe si comisioane de subscriere/rascumparare; acest tip de fonduri pot fi considerate o alternativa la contul curent clasic, oferind o lichiditate comparabila cu acesta, dar si castiguri comparabile cu cele aduse de un depozit la termen; la randul lor, fondurile monetare se impart in doua categorii: 1. fonduri monetare pe termen scurt - acelea care au o durata medie a plasamentelor de pana la 60 de zile; 2. fonduri monetare standard - acelea care au o durata medie a maturitatii finale a plasamentelor de pana la 1 an
  • Fonduri de Actiuni - care investesc cu preponderenta, adica peste 85% din activul lor, in actiuni; fondurile de actiuni constituie cea mai riscanta clasa de fonduri, deoarece este puternic expusa la fluctuatiile pietelor bursiere; randamentele pot fi insa pe masura riscurilor.
Sursa clasificarii de mai sus: Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Clasificarea de mai sus nu este una definitorie. Alte categorii de fonduri sunt cele de de tip absolut return (care urmaresc limitarea pierderilor si obtinerea de castiguri) sau fonduri tip benchmark (care urmaresc evolutia unui indice sau a unei combinatii de indici).

Cui se adreseaza fondurile de investitii?

Orice persoana sau firma care dispune de economii sau care si-a facut un plan de economii poate investi in unul sau mai multe fonduri de investitii.

Este de preferat sa apelezi la fonduri de investitii si atunci cand nu ai timpul necesar sa cauti cele mai potrivite actiuni, obligatiuni sau depozite pentru tine, si nici sa sa urmaresti zilnic evolutia pietelor financiare. Administratorii fondurilor de investitii dispun de echipe cu experienta care se ocupa de aceste aspecte. Altfel, risti sa faci investitii neinspirate sau sa iti tii banii la nesfarsit in depozite bancare cu castiguri prea mici.

Poti retrage oricand banii dintr-un fond printr-o operatiune simpla de rascumparare (completarea unui singur formular la ghiseul unei banci, sau cateva click-uri pe internet pentru cont online, sau printr-un telefon pentru rascumparari prin telefon). Pe langa timpul castigat pentru ca o echipa de specialisti urmareste si alege pentru fond cele mai bune investitii, prin investitia in fonduri de investitii economisesti din timpul petrecut cu operatiunile de investitie in sine (deschidere conturi pe bursa; constituire de depozite bancare; deschidere si inchidere conturi la banci; participare la oferte de actiuni, obligatiuni sau titluri de stat, etc).

Mai mult de atat, o investitie in fonduri de investitii iti aduce diversificare. Fondurile de investitii nu isi plaseaza banii intr-un singur instrument financiar sau doar in cateva instrumente financiare, asa cum am aratat mai sus. Prin legislatie, acestea sunt obligate sa investeasca diversificat. Astfel, prin investitia in fonduri, chiar si cu o suma mica de bani, poti obtine diverficare.

Cum investesc in fonduri de investitii?

Procedura de investitie in fonduri (operatiunea de subscriere) este simpla. In functie de Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) care administreaza fondul/fondurile alese poti avea posibilitatea sa investesti fizic, online si/sau prin telefon, dupa cum urmeaza.

1. Completarea unui formular de subscriere fizic la sediul SAI sau la un ghiseu bancar in situatia in care SAI ofera spre distributie fondul printr-o retea bancara. Banii pot fi adusi cash sau poate fi facut transfer bancar in contul colector al fondului pe care ti-l prezinta societatea de administrare. De obicei, pentru subscrierile ulterioare celei initiale este suficient sa trimiti banii in contul colector al fondului, nemaifiind nevoie de inca un formular aditional de subscriere (asigura-te ca ceri aceasta optiune la momentul primei investitii). Dupa efectuarea investitiei, SAI iti va inmana sau transmite un extras de cont din care reiese numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora la zi.

2. Pentru deschiderea unui cont online este nevoie de un contract la distanta semnat de catre investitor si SAI. Gasesti detalii despre procedura pe siteurile web ale administratorilor de fonduri care ofera aceasta varianta. Subscrierea se face prin cateva click-uri pe internet si trimiterea banilor prin transfer bancar in contul colector al fondului. Pentru subscrierile ulterioare poate fi suficient sa trimiti banii direct in contul fondului, fara alte formalitati. In contul online vei avea mereu evidenta unitatilor de fond detinute, cu valoarea la zi a acestora.

3. Si pentru deschiderea unui cont prin telefon este nevoie de un contract la distanta semnat intre investitor si SAI. Subscrierea se face printr-un singur telefon, urmand ca banii sa fie trimisi prin transfer bancar in contul fondului. SAI iti va transmite un extras de cont din care reiese numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora la zi.

Cum dezinvestesc (retrag bani) dintr-un fond de investitii?

Procedura de dezinvestitie din fonduri de investitii sau operatiunea de rascumparare este simpla la randul ei. In functie de Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) care administreaza fondul / fondurile alese poti avea posibilitatea sa retragi bani fizic, online si/sau prin telefon, dupa cum urmeaza.

1. Completarea unui formular de rascumparare fizic la sediul SAI sau la un ghiseu bancar in situatia in care SAI ofera spre distributie fondul / fondurile printr-o retea bancara. Banii ii vei primi cash sau prin transfer bancar in contul bancar personal (va trebui sa pui la dispozitie un extras de cont al unui cont bancar personal).

2. Daca ai deschis un cont online de investitii, atunci rascumpararea se face prin cateva click-uri pe internet si trimiterea banilor de catre SAI prin transfer bancar in contul tau bancar (este posibil sa ti se ceara un extras de cont bancar pentru verificarea contului). In contul online vei avea mereu evidenta operatiunilor efectuate.

3. Daca ai deschis un cont care permite operatiuni prin telefon, rascumpararea se face printr-un singur apel, urmand ca banii sa fie trimisi prin transfer bancar in contul tau bancar (este posibil sa ti se ceara un extras de cont bancar pentru verificarea contului).

Ce este o unitate de fond de investitii?

Unitatile unui fond de investitii sau titlurile de participare intr-un fond de investitii sunt "bucati" din activul fondului emise atunci cand se depun bani in fond anulate atunci cand se retrag bani din fond.

Unitatile unui fond de investitii au un pret calculat zilnic, numit si Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) sau valoarea unitatii de fond. VUAN este stabilit initial de SAI prin documentele constitutive si este apoi reevaluat in fiecare zi lucratoare a SAI in functie de evolutia instrumentelor financiare din portofoliul fondului de investitii, dar si in functie de cheltuielile acestuia si de intrarile sau iesirile de bani in/din fond.

Astfel, daca VUAN este stabilit initial de SAI la 10 RON si sumele atrase de la 100 de investitori sunt de 1.000.000 RON, atunci SAI a emis un numar de 1.000.000 / 10 = 100.000 unitati de fond. In functie de evolutia investitiilor din portofoliu fondului si de cheltuielile acestuia, VUAN va fi recalculat pentru fiecare zi lucratoare a SAI. Investitorii vor putea face ulterior subscrieri (investitii in fond) si rascumparari (retrageri din fond) la VUAN reevaluat la zi.

Cat costa o unitate de fond de investitii?

Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) sau valoarea unitatii de fond este pretul la care poate fi cumparata o unitate de fond. Aceasta valoare este reevaluata pentru fiecare zi lucratoare a Societatii de Administrare a Investitiilor (SAI) in functie de evolutia instrumentelor financiare din portofoliul fondului, dar si de cheltuielile acestuia.

VUAN are, de regula, o valoare initiala foarte redusa, pentru ca investitorii sa poata plasa in fond si sume mici sau foarte mici. Fondurile cu VUAN mare (exemplu. 10.000 RON/unitatea de fond) se adreseaza de regula investitorilor mari sau institutionali, aceasta valoarea fiind corelata si cu o strategie potrivita pentru acestia (folosesc instrumente financiare si strategii mai complexe si mai riscante).

Care este suma minima pe care o pot investi intr-un fond de investitii?

Investitia minima intr-un fond este valoarea unei singure unitati de fond. Ulterior poti ajunge sa detii si fractiuni de unitate de fond sau mai putin de o unitate de fond in urma retragerilor din acesta. Valoarea unei unitati de fond variaza de la un fond la altul in functie de decizia initiala a Societatii de Administrare a Investitiilor (SAI) pentru valoarea initiala a VUAN si de evolutia ulterioara a investitiilor fondului. In cele mai multe cazuri, VUAN poate avea o valoare mica (intre 5 si 100 RON), dar exista si exceptii.

Care este perioada minima de investitie intr-un fond de investitii?

Sumele investite intr-un fond deschis de investitii pot fi retrase oricand dupa ce au fost investite, fara restrictii. Totusi, fiecare fond de investitii are o durata minima recomandata pentru investitie. Fondurile de obligatiuni au de obicei o durata minima recomandata de detinere cuprinsa intre 6 si 12 luni, iar fondurile care investesc in actiuni intre 2 ani si 10 ani. Unele din investitiile fondului aduc castiguri in timp, nu de la o zi la alta; prin urmare, fondul are nevoie de timp pentru a aduce castiguri investitorilor sai. Totusi, trebuie sa tii cont de faptul ca aceste durate minime sunt doar recomandate, nu obligatorii. Asa cum am scris la inceput, tu poti retrage oricand banii din fond, chiar si a doua zi dupa depunere.

Mai retine cateva principii importante: retragerea sumelor din fond nu afecteaza castigurile acumulate pana la momentul retragerii (asa cum se intampla in cazul depozitelor bancare, la care poti pierde dobanda daca retragi banii inainte de scadenta). De asemenea, retragerea partiala a sumelor din fond nu afecteaza sumele ramase in fond si castigurile acumulate de acestea.

Anumite fonduri de investitii pot practica comisioane de rascumparare in cazul in care retragerea sumelor se face in termen scurt de la momentul investitiei, pentru a descuraja retragerile facute prea devreme si care nu dau timp investitiilor fondului sa aduca performantele asteptate.

De unde pot cumpara unitati de fond de investitii?

Unitatile unui fond de investitii pot fi achizitionate atat prin prezenta fizica la sediul SAI sau la un ghiseu bancar daca distributia se face printr-un grup bancar, cat si prin telefon sau prin cont online. Pentru ultimele doua variante este nevoie de un contract la distanta cu Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI). Gasesti detalii complete despre modalitatile de investitie in fiecare fond pe pagina administratorului acestuia.

Bineinteles ca pe SmartFin gasesti aceste detalii in profilul fiecarui fond de investitii.

Ce informatii publica societatea de administrare pentru un fond de investitii?

Pe siteul Societatii de Administrare a Investitiilor a fiecarui fond pot fi gasite multe informatii utile. De fapt, SAI este chiar obligata de lege sa publice informatiile necesare pentru investitori. Acestea pot fi puse la dispozitia investitorilor si in format fizic (la cerere).

Documente constitutive ale fondului de investitii administrat.

  • Prospect de emisiune
  • Informatii-cheie destinate investitorilor
  • Regulile fondului
  • Formulare de subscriere / adeziune (de completat in cazul investitiei in fond, daca aceasta actiune se face la sediul SAI sau prin distribuitor)
  • Formulare de rascumparare (de completat in cazul dezinvestitiei in fond, daca aceasta actiune se face la sediul SAI sau prin distribuitor).
Alte documente contractuale:
  • Contracte la distanta prin internet si telefon, daca SAI ofera aceasta modalitate de investitie/dezinvestitie.
Informatii financiare despre fondul de investitii administrat:
  • Valoarea Unitara a Activului Net (VUAN) sau valoarea unitatii de fond; valoarea activului net total al fondului pentru fiecare zi lucratoare a SAI
  • Situatii financiare semestriale si anuale
  • Optional: buletine lunare de informare cu privire la evolutia activului net total / valoarea unitatii de fond; care pot include si top participatii ale fondului de investitii; sau informatii cu privire la investitiile fondului pe diferite clase de instrumente financiare. Buletinele lunare sunt insotite si de cateva idei ale persoanei care se ocupa de investitiile fondului de investitii (managerul de fond) cu privire la evolutia valorii unitatii de fond sau a pietelor financiare.
Informatii despre Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI):
  • Informatii financiare
  • Informatii ce tin de identitatea SAI
  • Informatii despre legislatie sau ce tin de legislatie.

Cum sunt impozitate castigurile fondurilor?

In situatia in care ai avut rascumparari de unitati de fond intr-un anumit an, vei avea obligatia completarii unei declaratii (indiferent daca ai obtinut un profit sau nu) si platii impozitului aferent (daca ai obtinut profit). Administratorul fondului din care ai retras bani iti va trimite pana in data de 31 ianuarie un document denumit "Fisa de portofoliu" care arata castigurile sau pierderile inregistrate de tine in anul precedent.

Pe baza acestui document iti vei declara castigurile sau pierderea din investitie, iar in cazul castigului si impozitul pe care il vei plati. In situatia in care nu ai avut opetatiuni de rascumparare de unitati de fond intr-un anumit an, atunci SAI nu iti va trimite fisa de portofoliu si pentru investitiile in fondurile respective nu vei avea nicio obligatie de declaratie sau de plata a vreunui impozit.

Asadar, investitorii care au avut operatiuni de rascumparare si au primit "Fisa de portofoliu" de la SAI au obligatia completarii si depunerii Declaratiei Unice. Aceasta se poate descarca de pe siteul ANAF.

Declaratia unica se va depune pana in data de 15 martie, inclusiv, si priveste operatiuni de rascumparare unitati de fond ce au avut loc in anul precedent. Aceasta se poate depune personal, online prin intermediul Spatiului Privat Virtual sau prin posta, prin scrisoare cu confirmare de primire. Tot pana in data de 15 martie se va plati din proprie initiative impozitul datorat, daca este cazul.

Impozitul pe venit este de 10%, cota aplicata la profitul marcat dupa deducerea cheltuielilor si a pierderiii din rascumpararea unitatilor de fond. Aceste cifre se vor regasi in "Fisa de Portofoliu" transmisa de catre SAI.

Investitorii care inregistreaza castiguri din investitia in fonduri mai mari de 12 ori valoarea salariului minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere al declaratiei vor plati si CASS, utilizand aceeasi declaratie unica.

Mai sus ti-am oferit cateva informatii orientative legate de impozitarea castigurilor din investitia in fondurile de investitii. Precizam totusi ca nu oferim consultanta fiscala si nici garantii cu privire la corectitutinea si completitudinea informatiilor oferite. Pentru mai multe detalii, contactati SAI sau cititi informatiile publicate de ANAF.

Ce alte siteuri utile pot consulta pentru a ma informa?
Ce fac mai departe?

SmartFin te ajuta sa alegi cele mai potrivite fonduri pentru tine! Intra aici pentru o selectie personalizata de fonduri de investitii si afla ce ti se potriveste.

Sau intra aici si compara cat ai fi castigat daca ai fi investit in diverse fonduri de investitii selectate de tine. E bine sa te informezi!