Ce fonduri de obligatiuni exista si ce castiguri au adus acestea pana acum?

Pasul II: Ce fonduri de obligatiuni exista si ce castiguri au adus acestea pana acum?

Poate te-ai gandit daca e bine sa investesti intr-un fond de obligatiuni, insa nu stii ce fonduri de obligatiuni exista si cum sa le analizezi ca sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Exista mai multi administratori de fonduri si majoritatea au in oferta si un fond de obligatiuni. Daca ti se pare complicat sa intri pe mai multe site-uri, parcurgerea acestui material te va ajuta.

Vei gasi informatii centralizate cu privire la ce fonduri de obligatiuni romanesti exista in functie de moneda de denominare (exista fonduri de obligatiuni in RON, EUR si USD), dar si informatii legate de fiecare fond de obligatiuni in parte. Poti compara fondurile de obligatiuni dupa diverse criterii, apoi poti sa intri pe fondurile de obligatiuni selectate pentru a le studia in detaliu (vei gasi inclusiv date de contact).

La finalul lunii ianuarie 2020 existau urmatoarele fonduri de obligatiuni:

  • un numar de 12 fonduri de obligatiuni denominate in RON (randamente cuprinse intre 1,2% si 7,5% in ultimele 12 luni);
  • 5 fonduri de obligatiuni denominate in EUR (randamente cuprinse intre 3,1% si 6,4% in ultimele 12 luni);
  • 3 fonduri de obligatiuni denominate in USD (randamente cuprinse intre 4,7% si 5,5% in ultimele 12 luni).

Fiecare din fondurile de obligatiuni de mai sus erau administrate de o institutie financara, de cele mai multe ori parte dintr-un grup bancar cu activitate in Romania.

Inainte de a investi intr-un fond de investitii, informeaza-te! Pe SmartFin.ro ai resursele necesare sa poti face acest lucru. Daca nu ai mai investit in fonduri, incepe cu sume mici. O strategie buna este aceea prin care sa plasezi bani periodic in fonduri, pe masura ce economisesti din veniturile tale curente. In felul acesta: 1. te protejezi financiar pe termen mediu si lung si 2. vei fi mai putin afectat de volatilitatea pietelor financiare.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin