Cele mai mari fonduri de investitii din Romania

Piata fondurilor de investitii din Romania a depasit demult etapa initiala de formare. Astazi vorbim de o piata matura, cu zeci de fonduri disponibile si cu profile, strategii, rezultate si dimensiuni diferite.

Ti-am prezentat in ultimele saptamani diverse topuri si analize despre cele mai performante fonduri. Haide sa vedem si care sunt cele mai mari fonduri din Romania. Sa incepem cu topul fondurilor mutuale romanesti in functie de activele lor (adica de sumele de bani stranse de la investitori).

Situatia se prezinta astfel (date la sfarsitul lunii mai 2019):

Pozitie topNume fondActiv net total (milioane lei)
1Erste Bond Flexible RON4.179,12
2Raiffeisen RON Plus (A)2.116,61
3BT Obligatiuni1699,60
4NN (L) International Romanian Bond1.495,42
5BRD Simfonia 11.368,83

Mai departe prezentam topul fondurilor in functie de numarul de investitori care au contribuit in fond:

Pozitie topNume fondNumar investitori
1Erste Bond Flexible RON79.706
2BRD Simfonia 130.544
3Raiffeisen RON Plus (A)28.281
4BT Obligatiuni25.283
5Fortuna Clasic22.696

Ce observam? Cele mai mari fonduri sunt in general fonduri de instrumente cu venit fix, cu un nivel de risc relativ redus (si cu castiguri in mod corespunzator mai mici).

Acest lucru este absolut normal: un numar mai mare de persoane fac primul pas catre o investitie in fonduri asumandu-si riscuri mai reduse. In timp, pe masura ca inteleg mecanismul de functionare si doresc sa isi asume si riscuri mai mari (pentru a obtine si castiguri mai mari), multe din aceste persoane vor face pasul catre fonduri cu strategii mai riscante, precum cele diversificate sau de actiuni.

Vrei sa vezi si tu care sunt cele mai potrivite fonduri pentru tine? Sau pur si simplu vrei doar sa studiezi fondurile disponibile si sa analizezi propriile topuri in functie de castigurile, dimensiunea sau alti parametrii ai fondurilor? O poti face foarte simpul pe smartfin.ro, aici: http://www.smartfin.ro/fonduri.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin