Ce fonduri de actiuni romanesti exista si ce randamente au obtinut pana acum?

Poate te-ai gandit sa investesti intr-un fond de actiuni, insa nu stii ce fonduri de actiuni exista si cum sa le analizezi ca sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Exista mai multi administratori de fonduri si majoritatea au in oferta lor un fond de actiuni. Daca ti se pare complicat sa intri pe mai multe site-uri, parcurgerea acestui material te va ajuta. Vei gasi informatii centralizate cu privire la ce fonduri de actiuni romanesti exista in functie de moneda de denominare (exista fonduri de actiuni romanesti in RON si EUR), dar si informatii legate de fiecare fond de actiuni in parte. Poti compara fondurile de actiuni dupa diverse criterii (performante, dimensiune, investitii), apoi poti sa intri pe fondurile de actiuni selectate pentru a le studia in detaliu (vei gasi inclusiv date de contact pentru administratorii fondurilor).

La finalul lunii ianuarie 2020, existau urmatoarele fonduri de actiuni:

  • 14 fonduri de actiuni denominate in RON (randamente cuprinse intre 16,25% si 54,53% in ultimele 12 luni);
  • 6 fonduri de actiuni denominate in EUR (randamente cuprinse intre 3,70% si 32,81% in ultimele 12 luni).

Fiecare din aceste fonduri de actiuni erau administrate de o institutie financiara, de cele mai multe ori parte dintr-un grup bancar cu activitate in Romania.

Afla care sunt si compara dupa diverse criterii fonduri de actiuni denominate in RON pe SmartFin in aceasta pagina.

Afla care sunt si compara dupa diverse criterii fonduri de actiuni denominate in EUR pe SmartFin in aceasta pagina

Inainte de a investi intr-un fond de investitii, informeaza-te! Pe SmartFin.ro ai resursele necesare sa poti face acest lucru. Daca nu ai mai investit in fonduri, incepe cu sume mici. O strategie buna este aceea prin care sa plasezi bani periodic in fonduri, pe masura ce economisesti din veniturile tale curente. In felul acesta: 1. te protejezi financiar pe termen mediu si lung si 2. vei fi mai putin afectat de volatilitatea pietelor financiare.

Citeste si:

Afla tot ce vrei sa stii despre fondurile deschise de actiuni in patru pasi!

Ce este un fond deschis de actiuni?

De ce fonduri deschise de actiuni fata de investitia directa in actiuni? Fonduri de actiuni pe indici fata de fonduri de actiuni administrate activ?

Ce castiguri isi pot aduce si ce strategie trebuie sa ai cand investesti intr-un fond de actiuni?

Abonare la rapoartele lunare Smartfin