Ce este un fond deschis de actiuni?

Iti explicam ce este si cum functioneaza un fond de actiuni. Fondurile de actiuni investesc cea mai mare parte a economiilor atrase de la investitorii in actiuni emise de diferite companii listate. O mica parte din bani ii plaseaza in investitii cu lichiditate ridicata precum depozitele bancare pentru a putea onora rascumparari catre investitori sau pentru a reduce riscul portofoliului in momente nefavorabile pe pietele de actiuni. Pentru a putea fi clasificate ca fonduri de actiuni, acestea trebuie sa investeasca minim 85% din activele sale (economiile investitorilor in fond) in actiuni sau alte fonduri de investitii care investesc la randul lor in actiuni, restul fiind plasat de obicei in depozite bancare si alte instrumente financiare cu venit fix (cum ar fi: titluri de stat pe termen scurt).

Fondurile de actiuni pot fi de doua tipuri: fonduri de actiuni administrate activ sau fonduri de actiuni pe indici:

  • Fondurile de actiuni administrate activ isi plaseaza resursele in acele actiuni emise de companii listate in urma unei analize detaliate a celui care administreaza portofoliul fondului (situatia si perspective macroecnomice -> situatie si perspective sectoare economice -> comparativ la nivel de companii listate din sector); evolutia unui astfel de fond de actiuni este de obicei comparata cu evolutia unui indice bursier reprezentativ, acesta mai fiind numit si indice benchmark al fondului de actiuni, scopul fiind acela ca evolutia fondului de actiuni sa depaseasca evolutia acestui indice benchmark;
  • Fondurile pe indici sunt administrate pasiv pe structura unui indice bursier. Astfel, portofoliul fondului de actiuni va urmari structura cosului de companii ce alcatuieste un indice bursier. Ce este un indice bursier? Acesta are rolul de a evalua evolutia unei burse in ansamblul ei. De exemplu, indicii BVB reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate companii listate sau evolutia anumitor sectoare reprezentative, cum ar fi sectorul financiar sau sectorul energetic. Mai multe despre indicii BVB in aceasta pagina.

In ciuda performantelor istorice bune, aceste fonduri nu sunt foarte populare printre investitori in Romania. In alte tari dezvoltate, lucrurile stau putin diferit. Astfel, la finalul lunii ianuarie 2020, doar 6% din totalul activelor fondurilor de investitii din Romania in valoare de 25,44 mld RON erau reprezentate de fonduri de actiuni. La nivel global acest procent era de 41,3% (Q3 2019 date EFAMA in aceasta pagina).

Raportat la activele administrate, fondurile de actiuni romanesti investeau in medie in (ian. 2020): 11,5% in depozite bancare, 0,6% in titluri de stat, 0,6% in obligatiuni (municipale, corporative); 8,4% in alte fonduri de investitii; 80,1% in actiuni si -1,2% in alte active (instrumente financiare derivate, etc.).

Pentru alte detalii tehnice legate de cum functioneaza in general un fond de investitii foloseste pagina SmartFin de resurse educative –  http://www.smartfin.ro/faq. Vei afla de aici cum sunt organizate, cine le administreaza, cine le verifica, cum poti sa investesti, la ce riscuri te expui si ce garantii ai cand investesti in fonduri de investitii.

Citeste si:

Afla tot ce vrei sa stii despre fondurile deschise de actiuni in patru pasi!

Ce fonduri deschise de actiuni romanesti exista si ce randamente au obtinut acestea pana acum?

De ce fonduri deschise de actiuni fata de investitia directa in actiuni? Fonduri de actiuni pe indici fata de fonduri de actiuni administrate activ?

Ce castiguri isi pot aduce si ce strategie trebuie sa ai cand investesti intr-un fond de actiuni?

Abonare la rapoartele lunare Smartfin