Buletin SmartFin fonduri de pensii – Octombrie 2020

Indicatorii si castigurile fondurilor de pensii in luna octombrie 2020

In Romania erau autorizate la sfarsitul lunii octombrie 2020 un numar de sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II). Luna octombrie a fost caracterizata de deprecieri pe valoarea activului net unitar al fondurilor de pensii obligatorii, acest lucru fiind datorat componentei de actiuni a acestora. In luna octombrie 2020, indicele BET a scazut cu 5,52%, in timp ce indicele BET-FI a scazut cu 7,07%. O influenta pozitiva asupra evolutiei fondurilor de pensii in luna octombrie, a avut-o componenta de titluri de stat – indicele BROMA reprezentativ apreciindu-se cu 1,06%. Astfel, randamentul mediu pe ultimele 12 luni a fost de 2,7%, cu un minim de 1,7%, randament obtinut de fondul Metropolitan Life, si un maxim de 3,6%, randament obtinut de fondul ARIPI.

Performantele cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt pozitive pe ultimii cinci ani (noiembrie.2015-octombrie.2020), media de crestere fiind de 23,8% (anualizat 4,36%). De la lansarea acestora (05.2008-octombrie.2020), media de crestere fiind de 153,7%, anualizat 7,72%. Cel mai performant  fond de pensii private obligatorii din ultimii  5 ani a fost BCR (cu un randament de 26,5%), in timp ce, de la lansare, cel mai performant fond a fost Metropolitan Life cu un randament cumulat de 167,4%.

Iti prezentam mai jos si raportul nostru despre fondurile de pensii private Pilon II (obligatorii) si Pilon III (optionale) pentru luna octombrie 2020. Afla care au fost cele mai performante fonduri, care este marimea si numarul de investitori al fiecaruia si multe alte informatii interesante. Click pe imaginea de mai jos pentru raport:

Daca vrei sa cauti mai multe informatii in baza noastra de date despre fondurile de pensii, urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin