Buletin SmartFin fonduri de pensii – Decembrie 2020

Indicatorii si castigurile fondurilor de pensii in luna decembrie 2020

In Romania erau autorizate la sfarsitul lunii decembrie 2020 un numar de sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II). Anul 2020 a fost unul bun pentru titlurile cu venit fix, atat pentru cele denominate in RON, cat si pentru cele denominate in EUR.  Astfel, randamentele la titlurile de stat in RON au scazut cu 30-140 puncte procentuale –  indice BROMA reprezentativ s-a apreciat cu 9,15%, in timp ce randamentele tilurilor de stat in EUR au inregistrat evolutii mixte (cresteri de randamente pentru maturitatile scurte si medii – 15-30 puncte procentuale, si scaderi de randamente pentru maturitatile lungi – intre 30 si 70 puncte procentuale). Astfel, in 2020 portofoliile cu expunere pe titluri de stat sau obligatiuni au avut de castigat, in timp ce portofoliile de actiuni au inchis cu evolutii mixte (+3,4% indice BET-TR / -9,4% indice BET-FI).  Cu o expunere mare pe titluri cu venit fix, intr-un an dificil pentru pietele financiare, fondurile de pensii au obtinut randamente cuprinse intre 4,7% (METROPOLITAN LIFE) si 8,2% (ARIPI) in anul 2020.

Performantele cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt pozitive pe ultimii cinci ani, media de crestere fiind de 29,9% (anualizat 5,38%). De la lansarea acestora (05.2008-decembrie.2020), media de crestere este de 165,7%, anualizat 8,01%. Cel mai performant  fond de pensii private obligatorii din ultimii  5 ani a fost BCR (cu un randament de 31,7%), in timp ce, de la lansare, cele mai performante fonduri sunt ARIPI si Metropolitan Life cu un randament cumulat de 178,7%.

Iti prezentam mai jos si raportul nostru despre fondurile de pensii private Pilon II (obligatorii) si Pilon III (optionale) pentru luna decembrie 2020. Afla care au fost cele mai performante fonduri, care este marimea si numarul de investitori al fiecaruia si multe alte informatii interesante. Click pe imaginea de mai jos pentru raport:

Daca vrei sa cauti mai multe informatii in baza noastra de date despre fondurile de pensii, urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin