Buletin SmartFin fonduri de pensii – August 2020

Indicatorii si castigurile fondurilor de pensii in luna august 2020

In Romania erau autorizate la sfarsitul lunii august 2020 un numar de sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II). Dupa ce in luna iulie au inregistrat scaderi, luna august a fost o luna de performante pozitive pentru fondurile de pensii, acest lucru fiind influentat atat de aprecierile bursei locale, cat si de evolutia pozitiva a titlurilor de stat denominate in RON. Astfel, randamentul mediu pe ultimele 12 luni a fost de +3,4%, cu un minim de +2,6%, randament obtinut de fondul BRD, si un maxim de +4,4%, randament obtinut de fondul ARIPI.

Performantele cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt pozitive pe ultimii cinci ani (septembrie.2015-august.2020), media de crestere fiind de +25,4% (anualizat +4,63%), dar si in ultimii 10 ani (septembrie 2010-august 2020), media de crestere fiind de +83,7%, anualizat +6,27%. Cel mai performant  fond de pensii private obligatorii din ultimii  5 ani si ultimii 10 ani a fost BCR (cu randamente cumulate de +28,0%, respectiv +92,7%).

Iti prezentam mai jos si raportul nostru despre fondurile de pensii private Pilon II (obligatorii) si Pilon III (optionale) penru luna iulie 2020. Afla care au fost cele mai performante fonduri, care este marimea si numarul de investitori al fiecaruia si multe alte informatii interesante. Click pe imaginea de mai jos pentru raport:

Daca vrei sa cauti mai multe informatii in baza noastra de date despre fondurile de pensii, urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin