Buletin SmartFin Fonduri de Investitii – Mai 2021

Fondurile mutuale romanesti au avut o evolutie mixta in luna mai 2021. Cea mai buna performanta anuala a unui fond in lei a fost de 37,8% pentru fondul BT Index Romania ROTX, urmata de 35,4% pentru ETF BET Patria-Tradeville si 33,7% pentru Certinvest BET Index. In ceea ce priveste fondurile denominate in EUR, cea mai buna performanta anuala a fost inregistrata de BT Index Austria ATX cu 49,3%, urmata de BRD Actiuni Clasa E cu 30,8% si Raiffeisen Global Equity cu 27,1%. Cea mai buna performanta a unui fond in USD pentru ultimul an a fost de 7,5%, si a fost obtinuta de fondul BRD USD Fond. In ultimul an, performanta medie a fondurilor in RON a fost de  14,4%, in timp ce peformanta medie a celor in EUR a fost de 14,0% si cea a celor denominate in USD de 4,7%. In medie, in luna mai 2021 fondurile de obligatiuni in RON au avut o evolutie medie de -0,5%, fata de o medie a castigurilor de 5,5% in ultimul an, in timp ce fondurile de actiuni in RON au adus in medie castiguri de 1,9%, fata de o evolutie medie in ultimele 12 luni de 27,3%.

In anul mai 2021, atat titlurile cu venit fix denominate in RON, cat si cele denominate in EUR au avut performante in general negative, in timp ce actiunile au inregistrat evolutii usor pozitive.

Titlurile cu venit fix. Obligatiunile in moneda locala au avut o evolutie usor negativa in luna mai 2021 (-0,3% evolutie lunara a indicelui EM Local Currency: Romania ce arata evolutia titlurilor de stat romanesti in RON) generata de: o presiune pe vanzare ca urmare a evolutiilor macroeconomice bune si a temerilor inflationiste. Reticenta investitorilor a fost resimtita si pe piata primara de titluri de stat, unde trei licitatii au fost respinse de MF din cauza lipsei cererii si a randamentelor mari cerute de investitori.

Actiuni. In februarie 2021, piata de actiuni a avut o evolutie in buna in luna mai 2021, in corelatie cu evolutia pietelor globale de actiuni (+2,8% in mai indice BET-TR si +2,0% indice BET-XT-TR). O volatilitate ridicata s-a simtit in cea de-a doua parte a lunii ca urmare a ingrijorarilor legate de cresterea inflatiei pe fondul cresterii preturilor la materiile prime.

Iti prezentam mai jos raportul nostru detaliat despre fondurile de investitii pentru luna mai 2021. Afla care au fost cele mai performante fonduri, care este marimea si numarul de investitori al fiecaruia si multe alte informatii interesante. Click pe imaginea de mai jos pentru raport:

Daca vrei sa cauti cele mai potrivite fonduri de investitii pentru tine, sau vrei sa studiezi variantele disponibile in Romania urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin