Analiza investitiilor fondurilor de pensii private – stii in ce se investesc banii tai de pensie?

O mare parte din persoanele angajate din Romania contribuie la unul din fondurile private de pensii obligatoriu (Pilon II). Probabil si tu, cel care citesti aceste randuri, contribui la unul din acestea.

Ai idee in ce investesc fondurile de pensii banii tai? Fiecare administrator stabileste un portofoliu de investitii format din depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni si actiuni pentru a aduce castiguri stabile, pe termen lung, celor care contribuie in fond.

In cadrul acestei activitati de administrare, fondurile de pensii au devenit si unii dintre cei mai mari investitori in actiuni la Bursa de Valori Bucuresti, acumuland pachete importante de actiuni la unele dintre cele mai importante companii listate la bursa.

In analiza noastra de mai jos iti prezentam structura de investitii a sase din cele sapte fonduri de pensii private obligatorii, impreuna cu informatii detaliate despre depozitele bancare, titlurile de stat, obligatiunile si actiunile in care acestea au investit. Stiai ca 16% din actiunile Bancii Transilvania sau 19% din actiunile Medlife sunt detinute de fondurile de pensii? Sau ca maturitatea medie a obligatiunilor detinute de fonduri este de 3,98 ani? Avem multe informatii interesante pe acest subiect.

In material poti afla informatii interesante despre bancile la care fondurile de pensii fac depozite, actiunile si obligatiunile in care acestea investesc, durata medie a titlurilor de stat si obligatiunilor din portofolii sau procentul din capitalul unor companii importante de la bursa detinut de aceste fonduri. Click pe imaginea de mai jos pentru descarcare.

Daca vrei sa cauti informatii suplimentare despre fondurile de pensii din Romania urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin