Afla tot ce vrei sa stii despre fondurile deschise de actiuni in patru pasi!

Pasul 1. Ce este un fond deschis de actiuni?

Iti explicam ce este si cum functioneaza un fond de actiuni. Fondurile de actiuni investesc cea mai mare parte a economiilor atrase de la investitorii in actiuni emise de diferite companii listate. O mica parte din bani ii plaseaza in investitii cu lichiditate ridicata precum depozitele bancare pentru a putea onora rascumparari catre investitori sau pentru a reduce riscul portofoliului in momente nefavorabile pe pietele de actiuni. Pentru a putea fi clasificate ca fonduri de actiuni, acestea trebuie sa investeasca minim 85% din activele sale (economiile investitorilor in fond) in actiuni sau alte fonduri de investitii care investesc la randul lor in actiuni, restul fiind plasat de obicei in depozite bancare si alte instrumente financiare cu venit fix (cum ar fi: titluri de stat pe termen scurt).

Afla mai multe aici!

Pasul 2. Ce fonduri deschise de actiuni romanesti exista si ce randamente au obtinut pana acum?

Poate te-ai gandit sa investesti intr-un fond de actiuni, insa nu stii ce fonduri de actiuni exista si cum sa le analizezi ca sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Exista mai multi administratori de fonduri si majoritatea au in oferta lor un fond de actiuni. Daca ti se pare complicat sa intri pe mai multe site-uri, parcurgerea acestui material te va ajuta. Vei gasi informatii centralizate cu privire la ce fonduri de actiuni romanesti exista in functie de moneda de denominare (exista fonduri de actiuni romanesti in RON si EUR), dar si informatii legate de fiecare fond de actiuni in parte. Poti compara fondurile de actiuni dupa diverse criterii (performante, dimensiune, investitii), apoi poti sa intri pe fondurile de actiuni selectate pentru a le studia in detaliu (vei gasi inclusiv date de contact pentru administratorii fondurilor).

Afla mai multe aici!

Pasul 3. De ce fonduri deschise de actiuni fata de investitia directa in actiuni? Fonduri de actiuni pe indici fata de fonduri de actiuni administrate activ?

Ai aflat ce sunt fondurile de actiuni, ce fonduri de actiuni romanesti disponibile exista si ce randamente au adus pana acum celor care au investit deja in ele. In acest material iti oferim cateva argumente pro si contra legat de investitia in fonduri de actiuni fata de investitia directa in actiuni listate. Care sunt mai potrivite: fondurile de actiuni administrate activ sau fondurile de actiuni pe indici bursieri?

Afla mai multe aici!

Pasul 4. Ce castiguri isi pot aduce si ce strategie trebuie sa ai cand investesti intr-un fond de actiuni?

Cand e indicat sa investesc in actiuni sau intr-un fond de actiuni?

Investitia in fonduri de actiuni trebuie gandita doar pe termen lung. Ce inseamna termen lung? Mai mult de 10 ani. Daca ai nevoie de economiile respective pe termen scurt si mediu, atunci iti asumi riscul unor pierderi sau a unor investitii fructificate precar. Este adevarat ca poti avea noroc sa obtii randamente foarte bune dupa un singur an, dar nu te astepta ca acest lucru sa se repete si in perioada imediat urmatoare (chiar daca nu e imposibil!). Pietele de actiuni inregistreaza volatilitate. Aditional, nu doar ca nu este indicat sa vinzi dupa ce actiunile au inregistrat deja scaderi semnificative, este indicat sa cumperi treptat dupa ce actiunile au inregistrat scaderi semnificative! Asadar, daca vrei sa iti reduci expunerea pe actiuni sau fonduri de actiuni, vinde treptat atunci cand acestea cresc! Orientativ, ce depaseste –15%-20% reprezinta o scadere semnificativa.

Ce strategie ar trebui sa am cand investesc in actiuni sau intr-un fond de actiuni?

Este simplu, daca indeplinesti criteriul de mai sus (adica esti un investitor pe termen lung), nu dezinvesti dupa ce bursa a scazut semnificativ (decat daca randamentul mediu obtinut este mai mare in comparatie cu ce ai fi obtinut prin investitia in alte instrumente financiare: depozite, obligatiuni sau fonduri care investesc in astfel de instrumente)! Vei marca o pierdere sau un profit mediu anual nesemnificativ. Vei avea cu siguranta sansa sa dezinvestesti la randamente mai bune (cu riscul de a repeta) -> daca esti investitor pe termen lung! Vom incerca sa iti aratam in cifre cum functioneaza acest lucru utilizand un indice de actiuni local cunoscut (aceleasi exemple se pot da si pe alti indici reprezentativi atat pe piata locala, cat si pe pietele externe).

Pentru a fi mai putin afectat de volatilitatea pietelor de actiuni, investeste in fonduri de actiuni sau direct in actiuni periodic (treptat) pe masura ce economisesti bani! Astfel, vei evita sa investesti in cel mai nefavorabil moment posibil! Mai jos, iti dam un exemplu luand ca referinta indicele BET (indice reprezentativ pentru Bursa de Valori Bucuresti). Am calculat pentru diferite perioade, castigul mediu anual al unei persoane care ar fi investit pe structura indicelui BET (inclusiv dividende) 100 de lei in fiecare luna pentru diferite perioade de timp! Pentru perioada 30.09.2014 pana in prezent am luat in calcul si dividendele acordate de companiile din cosul indicelui BET (asadar, incepand cu 30.09.2014, am luat in calcul evolutia indicelui BET-TR, de cand sunt disponibile date pentru acest indice). Evolutiile iau in calcul atat scaderile din timpul crizei financiare din 2007-2009, cat si criza medicala curenta!

Cine ar fi inceput sa economiseasca si sa investeasca pe structura indicelui BET in anul 2000, ar fi avut pana acum un castig mediu anual total de 12,5% (fara a lua in calcul dividendele obtinute pana in 30.09.2014 si trecand prin doua perioade de criza)! Este adevarat ca cine a inceput sa investeasca pe structura indicelui BET in anul 2018 sau in 2019, au in prezent pierdere, insa si cei care au inceput sa investeasca in anul 2007 sau 2008, erau in anul 2009 pe pierdere – > si totusi, cei care au inceput sa investeasca in anul 2007 sau 2008, au avut rabdare pana in prezent si au demonstrat disciplina (investind in fiecare luna din sumele economisite), ar fi obtinut pana in prezent un randament total de 8,0%, respectiv de 9,1% (fara a lua in calcul dividendele obtinute pana pe 30.09.2014 si trecand prin scaderile din 2020)!

Alege sa investesti periodic (treptat) in fonduri de actiuni sau actiuni! Istoric vorbind aceasta este cea mai buna strategie de investitii! Nimeni nu poate face o predictie cu privire la minime si maxime in ceea ce priveste pietele de actiuni!

****

Afla mai jos cum aratau randamentele medii anualizate totale pe indicele BET (incluzand dividende incepand cu 30.09.2014) la final de ianuarie 2020, respectiv, de februarie 2020:

Asadar: indicat ar fi sa dezinvestesti pe crestere si sa investesti pe scadere in mod treptat, si nu invers!

Abonare la rapoartele lunare Smartfin