Cele mai mari fonduri de investitii din Romania

Piata fondurilor de investitii din Romania a depasit demult etapa initiala de formare. Astazi vorbim de o piata matura, cu zeci de fonduri disponibile si cu profile, strategii, rezultate si dimensiuni diferite.

Ti-am prezentat in ultimele saptamani diverse topuri si analize despre cele mai performante fonduri. Haide sa vedem si care sunt cele mai mari fonduri din Romania. Sa incepem cu topul fondurilor mutuale romanesti in functie de activele lor (adica de sumele de bani stranse de la investitori).

Situatia se prezinta astfel (date la sfarsitul lunii mai 2019):

Pozitie top Nume fond Activ net total (milioane lei)
1 Erste Bond Flexible RON 4.179,12
2 Raiffeisen RON Plus (A) 2.116,61
3 BT Obligatiuni 1699,60
4 NN (L) International Romanian Bond 1.495,42
5 BRD Simfonia 1 1.368,83

Mai departe prezentam topul fondurilor in functie de numarul de investitori care au contribuit in fond:

Pozitie top Nume fond Numar investitori
1 Erste Bond Flexible RON 79.706
2 BRD Simfonia 1 30.544
3 Raiffeisen RON Plus (A) 28.281
4 BT Obligatiuni 25.283
5 Fortuna Clasic 22.696

Ce observam? Cele mai mari fonduri sunt in general fonduri de instrumente cu venit fix, cu un nivel de risc relativ redus (si cu castiguri in mod corespunzator mai mici).

Acest lucru este absolut normal: un numar mai mare de persoane fac primul pas catre o investitie in fonduri asumandu-si riscuri mai reduse. In timp, pe masura ca inteleg mecanismul de functionare si doresc sa isi asume si riscuri mai mari (pentru a obtine si castiguri mai mari), multe din aceste persoane vor face pasul catre fonduri cu strategii mai riscante, precum cele diversificate sau de actiuni.

Vrei sa vezi si tu care sunt cele mai potrivite fonduri pentru tine? Sau pur si simplu vrei doar sa studiezi fondurile disponibile si sa analizezi propriile topuri in functie de castigurile, dimensiunea sau alti parametrii ai fondurilor? O poti face foarte simpul pe smartfin.ro, aici: http://www.smartfin.ro/fonduri.