Despre riscurile si performantele fondurilor de investitii

Despre riscurile si performantele fondurilor de investitii 

Investitiile in diferite instrumente financiare comporta o anumita volatilitate (fluctuatie a pretului la care le putem cumpara / vinde), aceasta fiind una din masurile general acceptate ca masura a riscului. Asadar, in functie de volatilitatea istorica a preturilor instrumentelor financiare, am putea spune ca un instrument financiar este mai riscant sau mai putin riscant. Intre risc si randament exista o relatie directa: cu cat riscul asumat este mai mare, cu atat castigul potential este mai mare, si invers. Atentie! Asumarea unui risc mai ridicat ar trebui corelat si cu o perioada mai mare de detinere.

Un indicator ce masoara riscul fondurilor de investitii poate fi studiat in documentul “Informatii cheie destinate investitorilor” pe care il pune la dispozitie fiecare fond. Documentul poate fi gasit pe site-ul fiecarui administrator de fonduri, dar si pe smartfin.ro, in profilul fiecarui fond (documentul se mai numeste si “Document DICI”).

Indicatorul de risc (denumit Indicator Sintetic de Risc si Randament/ISRR) plaseaza fondurile de investitii pe o scara de la 1 la 7 (unde 1 este mai putin riscant si 7 cel mai riscant), ca masura a cresterilor si scaderilor de valoare inregistrate in ultimii 5 ani de catre fonduri.

Analizand  performantele istorice obtinute in medie de fondurile de investitii pentru perioada de o luna, 1 an, 3 ani, 5 ani si 10 ani, putem aprecia ca, intr-adevar, exista o corelatie intre risc si randament. Iti prezentam mai jos o astfel de statistica separat pentru fondurile de investitii denominate in RON si pentru cele in EUR.

* Date iulie 2019

Ce ar trebui sa mai stii despre indicatorul de risc ISRR al unui fond de investitii?

  • Indicatorul descrie relatia dintre potentialul de crestere a valorii titlurilor de participare si riscul de scadere a aceleasi valori, ca urmare a fluctuatiilor inregistrate de preturile instrumentelor financiare detinute in portofoliul fondurilor, posibilelor fluctuatii ale cursurilor de schimb si a posibilei concentrari a activelor detinute de fondurile de investitii
  • Incadrarea in profilul de risc cel mai scazut nu inseamna ca investitia este lipsita de tot de risc

Cum poti selecta fonduri in functie de “Indicatorul Sintetic de Risc si Randament” (ISRR) folosind site smartfin.ro?

  • Intra aici http://www.smartfin.ro/fonduri, selecteaza fondurile in functie de diverse criterii si intra in tabelul “Riscuri”, unde gasesti indicatorul ISRR (in varianta desktop a siteului poti rearanja selectia prin click pe cap tabel “Nivel de risc”)
  • Intra aici http://www.smartfin.ro/selectie-fonduri si poti face selectie de fonduri de investitii in functie de nivelul de risc (scazut, mediu sau ridicat)
  • Intra in profilul unui fond de investitii, in pagina “Riscuri si Costuri” unde vei gasi acest indicator

Ce iti recomandam avand in vedere ca fondurile de investitii presupun volatilitate / fluctuatii de pret (valoarea unitatii de fond)?

  • Pe masura ce ISRR este mai mare, iti recomandam o durata de investitie mai mare
  • Pe masura de ISRR este mai mare, iti recomandam sa investesti treptat in fonduri, adica nu toata suma vizata deodata, ci sume mai mici in momente diferite de timp (eventual sa iti faci un plan de economisire) – > eviti astfel sa investesti in cel mai nepotrivit moment posibil.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin