Buletin SmartFin fonduri de pensii – Februarie 2021

In Romania erau autorizate la sfarsitul lunii februarie 2021 un numar de sapte fonduri private de pensii obligatorii (Pilon II). Dupa un an 2020 foarte bun pentru instrumentele financiare cu venit fix (obligatiuni: de stat, corporative, etc.), in luna februarie 2021, atat titlurile cu venit fix denominate in RON, cat si actiunile locale au avut performante in general negative (-2,2% evolutie lunara a indicelui EM Local Currency: Romania, ce arata evolutia titlurilor de stat romanesti in RON; -1% indice BET-TR / +3% indice BET-FI). Totusi, in ultimele 12 luni, randamentele fondurilor de pensii private obligatorii sunt pozitive. Acestea au avut evolutii cuprinse intre 10,0% (ARIPI) si 6,5% (METROPOLITAN LIFE).

Performantele cumulate ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt pozitive pe ultimii cinci ani, media de crestere fiind de 32,1% (anualizat 5,72%). De la lansarea acestora (05.2008-ian.2021), media de crestere este de 166,9%, anualizat 7,95%. Cel mai performant  fond de pensii private obligatorii din ultimii  5 ani a fost VITAL (cu un randament de 34,1%), in timp ce, de la lansare, cel mai performant fond de pensii este NN cu un randament cumulat de 180,6%.

Iti prezentam mai jos si raportul nostru despre fondurile de pensii private Pilon II (obligatorii) si Pilon III (optionale) pentru luna februarie 2021. Afla care au fost cele mai performante fonduri, care este marimea si numarul de investitori al fiecaruia si multe alte informatii interesante. Click pe imaginea de mai jos pentru raport:

Daca vrei sa cauti mai multe informatii in baza noastra de date despre fondurile de pensii, urmeaza acest link pe siteul SmartFin.

Abonare la rapoartele lunare Smartfin